Broeinest

Voor een ontwerpwedstrijd voor het Broeinest van Baars & Bloemhoff was de vraag om een combinatie van showroom, vakwerkplaats en open werkruimte te creëren.

Zo ontstaat er een plek waar in een ontspannen en open omgeving krachten gebundeld worden. Mensen komen samen om hun ideeën uit te wisselen, te netwerken en de nieuwste materialen te zien en te gebruiken. Broeinest gaat het toekomstige hart vormen van de creatieve interieurindustrie.

Het industriële karakter van de buizenstraat aan de voorzijde van het Glasgebouw zet zich door in het ontwerp van het Broeinest. De krachtige, bestaande structuur vertakt zich in een netwerk van buizen en verbindt exterieur met interieur. De buizen zijn functioneel, net zoals in de fabrieken vroeger. Ze voorzien de ruimte van elektriciteit, verwarmingswater en ‘licht’. Daarnaast kan rookgasafvoer via de buizen worden geïnstalleerd.

Aan de buizen worden wanden opgehangen en tafelplaten bevestigd. Door geen massieve wanden tot de grond te maken behoudt de ruimte zijn open karakter en heeft het licht vrij spel. De wanden van zowel harde en zachte materialen zorgen voor een aangename akoestiek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de materialen van de verschillende leveranciers. Op deze manier wordt het diverse aanbod van Baars & Bloemhoff in het ontwerp gebruikt en tentoongesteld.

Alle leveranciers van Baars & Bloemhoff kunnen door middel van de flexibele buizenstructuur hun materialen op de beste wijze tot hun recht laten komen met behoud van hun kenmerkende identiteit.

De buizen zijn voorzien van diverse scharnierpunten waardoor de ruimte flexibel en dynamisch te gebruiken is. Stroom of armaturen kunnen naar een voor de gebruiker ideale positie worden bewogen.

De boekenplanken en flexibele bureaus transformeren de ruimte in een handomdraai van een creatieve werkplek waar druk gebrainstormd wordt tot een presentatieruimte voor seminars.

Ook de mobiele werelden passen zich in grootte en ontwerp aan naar de gewenste functionaliteit. Een wereld is daarom niet strikt 9 m2, maar kan op basis van de wens van de gebruiker juist intiemer of ruimer worden gemaakt.

De vloer zal worden opnieuw worden gevlinderd en een rustige uitstraling krijgen, zodat alle aandacht naar de materialen van Baars & Bloemhoff gaat. Door gebruikmaking van de flexibele wanden en schappen worden de producten op ooghoogte gepresenteerd.

Een groene wand die de entree met de showroom verbindt, symboliseert het duurzaam karakter van Baars & Bloemhof. Tevens zorgt de wand voor een gezonde en zuurstofrijke werkplek voor de vaste werknemers van Baars & Bloemhoff en hun bezoekers.